BUITENGOED

Buitengoed is de eerste ontwikkeling van Zandzoom, een nieuw gebied in Heiloo dat de komende jaren wordt ontwikkeld tot een volwaardige woonwijk. Een kraag van bomen, struiken en planten vormt een nieuwe houtwal en omsluit het meanderende groene binnengebied van Buitengoed, dat aanvoelt als een natuurlijk park. Hier in Buitengoed realiseren wij 93 moderne landelijke woningen die o.a. door de toepassing van natuurlijke materialen zich moeiteloos conformeren aan het bosrijke landschap.

WONEN TUSSEN DUIN EN BOS

In het hart van het park schittert een symmetrisch statig hoofdgebouw, of eigenlijk landhuis, met lichte gevels en daaromheen twee koetsgebouwen – zoals gebruikelijk bij een landgoed. Het landhuis vormt samen met de twee koetsgebouwen de kern van het plan waar verschillende appartementen terugkomen en één penthouse. Waar het landgoed in een open en parkachtige sfeer is gepositioneerd, zijn de overige woningen met ruime kavels te vinden aan de meer intieme parkrand of aan de bosrijke buitenrand van het gebied. Deze woningen, zowel bosvilla’s als verandawoningen, passen met hun natuurlijke materialen, spitse kappen en asymmetrische opbouw glansrijk in de omgeving. Het gevarieerde woningaanbod maakt dat er een gemêleerde community kan ontstaan van starters, gezinnen, oudere stellen en singles.

WONEN TUSSEN DUIN EN BOS

SOCIALE COHESIE

Het open groene binnengebied van Buitengoed is de collectieve voortuin, ook wel park, van het landgoed. Hier komen bewoners samen, oud en jong, om een potje te voetballen, te barbecueën of gewoon even niets doen. Het kan hier allemaal. In de hele wijk wordt ingezet op bewegen en ontmoeting tussen bewoners, op een natuurlijke en ongedwongen manier. Zo komen er op meerdere plekken speelruimtes terug, kunnen bewoners samen tuinieren in de gezamenlijke moestuin en worden er verschillende wandelroutes uitgezet – door de wijk en door het hele gebied van Zandzoom. In het ontwerp staat steeds de mens centraal met als gevolg dat de omgeving rust, ruimte, veiligheid, groen en zuurstof biedt.

SOCIALE COHESIE

BIODIVERSITEIT

Het hele gebied ademt gezondheid. De boskraag die het gebied omsluit bestaat uit een mix van meerdere soorten planten struiken en bomen, met als gevolg een rijke en gevarieerde kroonlaag die biodiversiteit bevordert. Het grote aantal bomen in het gebied zorgt voor voldoende schaduw in hete periodes en voorkomt hittestress. Daarnaast binden de bomen en planten stikstof, koolstofioxide en fijnstof, zorgen ze voor een betere luchtkwaliteit en dempen ze het geluid. Ook aan planten geen gebrek, er worden veel verschillende plantsoorten toegevoegd om de biodiversiteit verder te bevorderen – ook als voedsel voor de dieren. Want aan een fijne leefomgeving voor dieren is ook gedacht. Zo krijgen de woningen nestkasten en komen er rondom het plan nieuwe houtwallen, die met hun dichtere structuur nest- en voedselgelegenheid bieden aan tal van dieren. Daarnaast spelen houtwallen een belangrijke rol bij de migratie van planten en dieren in het landschap van Zandzoom en daarbuiten.

BIODIVERSITEIT

VEILIGHEID

Auto’s zijn te gast, het hele gebied is vooral ingericht op fietsers en voetgangers. Zo kunnen bewoners hun auto veelal niet direct bij hun woning parkeren, maar wordt het parkeren opgelost door het gebruik van zogenaamde parkeerkoffers. Deze parkeerkoffers zijn verscholen in het bosrijke landschap, buiten het openbaar gebied. Hierdoor ontstaan er veel autovrije gebieden, plekken waar kinderen veilig en vrij kunnen spelen en bewoners rustig kunnen genieten van het fraaie landschap.

VEILIGHEID

ZANDZOOM

Buitengoed ligt in het oostelijke deel van de nieuwe wijk Zandzoom in Heiloo. Hier worden de komende jaren circa 1.300 woningen gerealiseerd door verschillende particuliere en commerciële initiatiefnemers. Buitengoed is de eerste ontwikkeling van het gebied, met zijn linten, dwarslanen, velden, buurtschapjes, buitens belooft Zandzoom een volwaardige woonwijk te worden.

ZANDZOOM